Tukholma
Kiehtova Tukholma sijaitsee Mälaren-järven ja Itämeren rannikko välillä. Sen keskiosat koostuvat 14 saaresta. Siellä elää noin 910 000 asukasta.
Kaupunki mainittiin ensimmäisen kerran kirjallisessa lähteessä vuonna 1252, jonka mukaan kaupungin perusti Birger Jarl.
Kaupunki tuli merkittäväksi Itämeren kaupankäynnissä Hansaliiton jäsenenä.
Ajanvietto
Stureplania pitkin löytyy monia räikeitä yökerhoja. Södermalmin seudussa on monia mukavia baareja ja taiteeseen ja elektroniseen tai vaihtoehtoiseen musiikkiin keskittyviä yökerhoja.
Gröna Lund -huvipuisto Djurgårdenin seudulla viihdyttää erityisesti lapsia.
Shoppailu
Norrmalmin Drottninggatanissa on monia huipputuotemerkkejä myyviä luksusputiikkeja Sergelin torille asti.
Drottninggatan on yhteydessä Hötorgetin aukioon. Täällä on päivittäiset tuoreruokamarkkinat ulkona niin kuin myös Hötorgshallen, sisällä tapahtuva ruokakauppa.
Jotain nähtävää
Vanhakaupunki
Tukholman vanhin osa Vanhakaupunki sijaitsee Stadsholmenin saarella. Sen kapeat kadut, kaupat ja kahvilat toivottavat vierailijan tervetulleeksi lenkille. Vanhankaupungin keskusta-aukio Stortorget on tunnettu vuosittaisista jouluruoista ja sen toisella puolella sijaitsee Stock Exchange Building, joka sisältää Nobel-museon ja Nobelin kirjaston, jotka kunnioittavat ruotsalaisen tiedemiehen Alfred Nobelin muistoa.
Tällää on myös Tukholman katedraali Riddarholmskyrkan (Riddarholmenin kirkko) ja barokkityylinen Kuninkaanlinna (Kungliga Slottet).
Kaknästornet
Tämä Ruotsin toiseksi korkein rakennus on kotimaisten televisio- ja radiolähetysten merkittävä keskus. Sen korkeus antennin kanssa on 170 metriä. Se sisältää informaatiokeskuksen lisäksi lahjatavarakaupan, sisä- ja ulkohavainnointitasanteet sekä ravintolan, ja se tarjoaa majesteettisen näköalapaikan Tukholman taivaanrannan yli.
“Tukholman siltojen alla” -kiertomatka
Tämä erikoinen kiertoajelu esittelee Tukholmaa vedestä. Vierailija näkee veneen ikkunasta esim. Vanhankaupungin, ja Södermalmin, Lillan ja Stora Essingenin saaret. Reitti kulkee viidentoista sillan alta ja kahden Itämeren ja Mälaren-järven yhdistävän sulun läpi. Kiertoajelu lähtee Strömkajenista.
Kuinka kulkea Tukholmassa
Tukholman julkinen liikenne on järjestetty varsin hyvin. Storstockholms Lokaltrafik suorittaa liikennettä metrolla (T-bana), lähijunilla (Pendeltåg) ja busseilla sekä muutamilla lautoilla. Kaikki on integroitu SL Access -lippujärjestelmään. Aikataulut ja lippuhinnat ovat näkyvissä tässä.
Kuinka päästään Tukholmaan
Tukholmassa on kansainvälinen Tukholma-Arlandan lentoasema, joka sijaitsee 40 km (25 mi) kaupungista pohjoiseen Sigtuna-kunnassa. Luettelo sen lentoyhtiöissä on täällä, luettelo sen matkakohteista täällä.
Flygbussarna ja Swebus kuljettavat busseja Cityterminaleniin ja takaisin, joka sijaitsee aivan keskusrautatieaseman vieressä.
Arlanda Express Train lähtee lentoaseman jokaisen terminaalin alemmalta tasolta 15 minuutin välein ja saapuu Tukholman keskusrautatieasemalle 20 minuutissa.
Myös Bromman ja Skavstan lentoasemat palvelevat Tukholmassa.
Päärautatieasema, Stockholms Central, palvelee sekä lähi- että kaukoliikenteen reittejä. Se sijaitsee alemmassa Norrmalmissa, yhteydessä metrojärjestelmän keskukseen T-Centraleniin, ja kaukoliikenteen linja-autoasemaan Cityterminaleniin. Katso kotimaan juna-aikataulut ja lippuhinnat täältä.
Kansainvälisesti on palveluja Kööpenhaminasta (Tanska) (5 h) ja Oslo (Norja) (6 h), joissa on useita suoria yhteyksiä päivittäin. Päivittäinen yöjuna on saatavilla pohjoisnorjalaisessa Narvik-kaupungissa (14 h).
Eurolines liikennöi bussilinjoja Tukholmaan Euroopan eri kaupungeista. Swebus Express liikennöi reittejä Kööpenhaminaan, Osloon ja Berliiniin.
Tallink liikennöi lauttoja Tukholman ja Tallinnan, ja Riikan ja Maarianhaminan välillä. Silja Line ja Viking Line liikennöivät lauttoja seuraavissa kaupungeissa: Helsinki, Turku ja Maarianhamina.
E4, E18 ja E20 – moottoritiet johtavat Tukholmaan.
Top 5 Tukholmassa
- Nobel-museo
- Vanhakaupunki
- Hauskanpito Södermalmissa
- Gröna Lund -huvipuisto
- Kuninkaanlinna
Teksti: Timo Hellman
Kuvat: Wikimedia Commons ja Flickr CC- ja GNU-lisenssien kanssa / Oskar Bakke, Henrik Sendelbach, Mats Halldin, Zaphod, Holger.Ellgaard[/fusion_text]