Amsterdam
Liberaali ja elämänmyönteinen Amsterdam on Alankomaiden pääkaupunki ja sijaitsee maan länsipuolella. Amstel-joki halkoo kaupungin keskustaa ja laaja verkosto kanaaleja yhdistyy siihen. Kaupungissa on noin 830 000 asukasta ja koko metropolialueella 1,5 miljoonaa.
Amsterdam sai kaupunkioikeudet joko 1300 tai 1306. Amsterdam rikastui hansaliiton kanssa käymänsä kaupan ansiosta ja myöhemmin Itä-Intian maustekaupan ansiosta. 1600-luku käsitetään yleisesti Amsterdamin kultaiseksi ajaksi, jolloin se oli maailman rikkain kaupunki.
Huomattavat alueet
Suosituin alue turistien keskuudessa. Täällä on paljon pubeja, kanaaleja ja coffeeshopeja.
– Jordaan
Täällä on museokortteli ja Vondelpark.
Täällä hinnat ovat halvemmat kuin keskustassa. Muun muassa Albert Cuypin tori löytyy täältä..
Virkistys
Kesäisin Leidseplein on täynnä terasseja ja se on suosittu hengailualue, jonne ihmiset kokoontuvat ottamaan huurteisen tai kaksi. Myös Rembrandtplein on yksi yöelämän keskuksista. Lovers Canal Cruise -risteily on hieno tapa tutustua kaupungin kanaaliverkostoon.
Ostokset
Amsterdamin suosituin ostosalue on keskittynyt seuraaville kaduille päärautatieaseman ja Leidsepleinin väliin: Nieuwendijk, Kalverstraat, Heiligeweg ja Leidsestraat. Tällä alueella on upeita kauppoja, jotka tarjoavat muun muassa merkkivaatteita paikka paikoin hyvinkin edullisesti. Kannattaa katsastaa myös keskustan tuntumassa olevat korttelit, Ferdinand Bolstraat, Van Woustraat ja etnokauppojen Javastraat.
Jotain katsottavaa
Begijnhof
Tämä upea rakennusryhmä on vanhin koko Amsterdamissa, sen rakentaminen aloitettiin 1307. Talot ovat pitkiä ja Amsterdamin-tyylisiä. Se oli alun perin ns. béguinage eli hurskaiden begiininunnien luostari. Alueella on 47 taloa, joista enemmistön julkisivut ovat rakennettu 1600- ja 1700-luvuilla. Paikallinen katolinen seurakunta järjestää edelleen messuja ja muita seremonioita taloryhmän kappelissa.
Anne Frankin talo
Tässä osoitteessa Prinsengracht 263-265 sijaitsevassa kanaalitalossa on Anne Frankille omistettu museo. Anne oli juutalaistyttö, joka piilotteli tässä talossa natsimiehitystä yhdessä perheensä ja neljän muun kanssa heinäkuusta 1942 elokuuhun 1944 saakka, kuollen myöhemmin seuraavana vuonna Bergen-Belsenin keskitysleirillä. Museo esittelee entisöidyn piilopaikan, Anne Frankin elämänvaiheita, ja syrjinnän ja vainon eri muodoille omistetun näyttelyn.
Stedelijk-museo
Tämä osoitteessa Museumplein 10 sijaitseva museo on keskittynyt muotoiluun ja moderniin taiteeseen. Sen kokoelma käsittää teoksia varhaiselta 1900-luvulta näihin päiviin, ja esillä on muun muassa Vincent van Goghin, Vasili Kandinskyn, Marc Chagall ja Jackson Pollockin taidonnäytteitä.
Vinkki museoiden ystäville: erityinen museokortti oikeuttaa vapaan pääsyn yli 400 museoon Alankomaissa ja useimpiin Amsterdamin alueella. Sen voi ostaa useista eri museoista.
Museoalue Museumpleinista lisäinformaatiota täältä.
Damrak
Tämä katu yhdistää Amsterdam Centraalin ja Dam-aukion, ja se on tunnettu maalauksellisista kanaalitaloistaan. Se on suosittu kävelykatu, jonka varrella on paljon kahviloita ja ravintoloita. Raitiovaunulinjat 4, 9, 16, 24, ja 25 kulkevat sen läpi. Täällä voi aistia Amsterdamin sykkeen vahvimmillaan.
Vondelpark
Tämä 47 hehtaarin laajuinen yleinen puisto sijaitsee länteen Leidsepleinista. Puistossa on ulkoilmatetteri ja neljä baaria. Ulkoilmateatteri, Vondelpark Openluchttheater, järjestää näytöksiä kesäkuusta heinäkuuhun ohjelmistoon sisältyessä kabareita, musiikkiteattereita ja livekonsertteja.
Kuinka matkustaa Amsterdamissa
Amsterdamin julkista liikennettä hoitaa GVB (Gemeentevervoerbedrijf). Jos aikoo viipyä kaupungissa pidempään ja käyttää julkisia, kannattaa hommata OV-sirukortti. Kaupungin keskustassa pääasiallinen kuljetusväline on raitiovaunu ja sen alueella operoi 16 raitsikkalinjaa. Myös yöbussilinjoja on tarjolla ja ne korvaavat raitiovaunut klo 24 ja 5 välillä. Amsterdamissa on myös neljälinjainen metroverkosto. Aikataulut ja ajantasaiset lippuhinnat löytyvät GVB:n sivuilta.
Polkupyörän vuokraaminen on näppärin tapa kulkea kaupungin alueella. OV-kortin kanssa tai lisämaksusta voi polkupyörän ottaa kaikkiin metroihin ja linjan 26 raitiovaunuun. Pyöräilijän on muistettava pysyä pyöräteillä, joista kartta on nähtävissä täältä.
Kuinka päästä Amsterdamiin
Kansainvälinen Schipholin lentoasema palvelee kaupunkia, sijaiten 9 kilometriä lounaaseen. Finnair lennättää suoraan Helsingistä Amsterdamiin. Muut lentomääränpäät näkee täältä ja kaikki Schipholilla operoivat lentoyhtiöt täältä.
Useimmat junat saapuvat Amsterdamin Centraal-päärautatieasemalle. Schipholin lentoasemalla on myös rautatieasema.
Thalys operoi junia Amsterdamin ja Pariisin, Brysselin sekä Antwerpenin välilä. IC-juna Berliiniin lähtee kahden tunnin välein ja kulkee Osnabrückin sekä Hannoverin kautta.
Eurolines tarjoaa bussilinjoja kaupunkiin monista muista Euroopan suurista kaupungeista.
Top 5 Amsterdamissa
- Jordaanin alue
- Albert Cuypin tori
- Pubikierros Rembrandtpleinilla
- Begijnhof
- Kanaaliristeily
Teksti: Timo Hellman
Valokuvat: CC-lisenssi / Bert K., Rudolphous (talk), Mark Ahsmann, A. Bakker, Ariel Palmon[/fusion_text]